Het bordje ‘blindentolk’ bij live-audiodescripties

2022/07/27

Als we aan het werk zijn op een live-evenement bevestigen we meestal een bordje met daarop de tekst ‘audiodescriptie / blindentolk’ aan onze tafel. Dat doen we om verschillende redenen.

Bekijk alle blogberichten

Allereerst maken we op die manier voor de ziende aanwezigen duidelijk dat we op dat moment visuele informatie beschrijven voor de blinde en slechtziende bezoekers. We krijgen vaak erg mooie reacties op dat bordje, zoals: wat goed dat jullie dit doen! Natuurlijk is het ook mooi meegenomen dat het beroep audiobeschrijver zo bij meer mensen bekend wordt. Je kunt nooit weten of iemand die ons aan het werk ziet een familielid, kennis of buur heeft die ook baat kan hebben bij onze diensten.

Tegelijkertijd kun je het bordje zien als een soort ‘waarschuwing’. Als audiobeschrijver krijgen we vaak een plek met een goed zicht op het evenement, maar daardoor vallen wij zelf ook op. Het gebeurt wel eens dat mensen denken dat we een soort toeristische dienst zijn of zo… Live-audiobeschrijven vergt veel concentratie, dus het is niet handig als nietsvermoedende mensen je onderbreken omdat ze de weg willen vragen. Gelukkig werken we vaak in duo zodat de ene collega eventuele vragen kan opvangen terwijl de andere verdergaat met het beschrijven van het evenement.

Susanne draagt een grijs colbertje op een blauw truitje en een blauwe broek. Ze heeft een headset op en zit op een klein podium achter de tribunes op de Markt in Brugge.

Ook voor rondleidingen…

Ook bij begeleide rondleidingen komt het bordje met ‘audiodescriptie / blindentolk’ goed van pas. In zo’n geval speldt de audiobeschrijver het op zijn of haar rugzak. Net als bij een live-evenement waarbij we zitten is het vooral nuttig om aan ziende aanwezigen duidelijk te maken wat we doen (en dat we aan het werk zijn). 

De foto hieronder is genomen tijdens een bezoek aan Bokrijk. Blindentolk Susanne staat samen met de groep bij een grote, betonnen helm die is bekleed met zilverkleurige, metalen plaatjes. Op de voorgrond zit een man die door z’n knieën is gegaan om de helm beter te kunnen aftasten. Intussen geeft Susanne extra uitleg over de visuele elementen, die hij beluistert via z’n koptelefoon. 

We waren die dag met een vrij grote groep en sowieso is het tijdens evenementen in de openlucht makkelijker om met een microfoon en koptelefoons te werken zodat iedereen de beschrijvingen goed kan volgen. Op de achtergrond staan een aantal andere leden van onze groep en enkele vrijwilligers van Inter die voor de praktische ondersteuning zorgden. Susanne staat met haar rug naar de fotograaf waardoor het bordje met ‘audiodescriptie / blindentolk’ op haar rugzak goed zichtbaar is.

Susanne draagt een blauw truitje en een blauwe broek. Op haar zwarte rugzak is het bordje ‘audiodescriptie/blindentolk’ gespeld.

En tot slot: op vrijdag 26 augustus 2022 verzorgen Susanne en Priscilla samen de audiobeschrijvingen tijdens het muziekfestival Buitenbeenpop in Leopoldsburg. Ook daar zullen we het bordje weer gebruiken. Kaarten zijn enkel in voorverkoop verkrijgbaar, dus wees er snel bij! De prijs voor de audiodescriptie is inbegrepen in de ticketprijs. Je kunt je koptelefoon ophalen bij de vrijwilligers aan de ingang.

Yools webdesign logo