Audiodescriptie

Dankzij audiodescriptie of audiobeschrijving worden films en (web)video’s, maar ook live-evenementen en museumtours toegankelijk voor mensen die blind of slechtziend zijn. Wij verzorgen verschillende soorten audiobeschrijving.

Een jonge vrouw in een museum luistert naar een audiogids terwijl ze een schilderij bestudeert.
Susanne draagt een grijs colbertje op een blauw truitje en een blauwe broek. Ze heeft een headset op en zit op een klein podium achter de tribunes op de Markt in Brugge.

Audiodescriptie voor live-evenementen

Bij live-audiodescriptie is de audiobeschrijver aanwezig tijdens een evenement en geeft hij of zij rechtstreeks commentaar. Zo’n evenement kan een theatervoorstelling zijn, maar ook een muziekfestival of processie. De vertelstem die de blinden en slechtzienden horen tijdens het evenement is die van de beschrijver.

Audiobeschrijvers worden ook wel ‘blindentolken’ genoemd. Tijdens live-evenementen maken we vaak gebruik van een bordje met daarop de tekst ‘audiodescriptie – blindentolk’ om aan ziende aanwezigen duidelijk te maken wat we doen.

Een detail van een PictureLive, een voelelement waarin met dikke randen de contouren van een tekening tastbaar zijn gemaakt. De structuren worden weergegeven met puntjes en schuine lijnen. Op de afbeelding staan een Griekse god en godin.

Audiodescriptie voor museumtours

Steeds meer museums werken een aangepaste audiogids uit die ook bruikbaar is voor blinde en slechtziende bezoekers. Naast de standaardinformatie die bij de werken hoort, krijg je ook levendige beschrijvingen van de kunstwerken en meestal ook aanwijzingen om de weg te vinden.

Daarnaast bieden musea vaak voelelementen aan die blinde en slechtziende bezoekers kunnen aftasten. Maar om écht een goed beeld te krijgen van een kunstwerk is alleen een tastbare versie niet voldoende. Daarom maken wij aanvullende beschrijvingen waarin we ook uitleggen hoe je het best te werk gaat bij het aftasten.

Audiodescriptie voor film en tv

Als we een film, tv-serie of webvideo toegankelijk maken voor blinden en slechtzienden, schrijven we eerst een nauwkeurig getimed script. Daarin staat wat er in het programma te zien is, zonder dat de beschrijvingen door de dialogen gaan. Ook houden we rekening met belangrijke geluidseffecten die hoorbaar moeten blijven.

Vervolgens worden de beschrijvingen opgenomen in een geluidsstudio. Dat gebeurt altijd door een professionele stem. Tot slot worden de opnames precies tussen de dialogen en achtergrondgeluiden van het oorspronkelijke programma gemonteerd.

Wist je dat?

Onze beschrijvingen voldoen aan de Europese ADLAB-richtlijnen.

In onze Nederlandse vestiging kun je leren ‘Audiodescriptie schrijven voor film en tv’.

Al sinds 2009 verzorgen wij audiodescriptie voor live-evenementen.

Ben je op zoek naar een partner voor audiodescriptie?

Werk je aan een  project waarbij audiodescriptie een meerwaarde kan zijn? Of wil je er meer over leren tijdens een korte opleiding? Wij helpen je graag!

Yools webdesign logo