Het was de derde keer dat ik (Susanne) deze vijfjaarlijkse praalstoet beschreef. De eerste keer was in 2012 en de tweede keer in 2017. Tijdens de coronaperiode werd de editie van 2022 twee jaar uitgesteld.
De stoet duurde ruim anderhalf uur en al die tijd beschreef ik de groepen die voorbijtrokken met hun praalwagens en gaf ik extra achtergrondinformatie uit het programmaboekje. Een heel intensieve audiodescriptieklus, maar wel heel leuk.
In de blogpost over de audiodescriptie van de Virga Jesse-ommegang lees je dat een optocht beschrijven heel anders gaat dan verslag uitbrengen van een ‘statisch’ evenement. Je weet immers vooraf niet goed hoe snel de taferelen voorbijtrekken terwijl dat nu net bepaalt hoe veel (of hoe weinig) je kunt vertellen.
De Virga Jesse-ommegang trekt verschillende keren door de stad, dus daar konden we eerst een keer komen kijken. Zo kon ik al een inschatting maken van de tijd die ik zou hebben voor de beschrijvingen.
De Gouden Boomstoet vindt maar één keer plaats, en de deelnemers oefenen de taferelen los van elkaar in. Het is dus niet mogelijk om de stoet in z’n geheel vooraf te bekijken.
Gelukkig kreeg ik een uitvoerig draaiboek van de stoet en de organisatie deelde vooraf op social media al filmpjes. Zo kreeg ik al een goed beeld van de kostuums en de attributen en kon ik zelfs stukjes van de taferelen vooraf bekijken.
(De video toont de ommegang vanuit het standpunt van Susanne, die de audiodescriptie verzorgt. Zij is de vertelstem die je hoort.)
SUSANNE: Die Vikingen zijn natuurlijk niet alleen. Ze hebben een boot bij zich. Het Vikingschip komt nu voorbij. Het wordt getrokken door twee paarden en begeleid door twee menners. Boven op de boot die nu voorbijkomt, zitten Vikingen te roeien en ze volgen daarbij het ritme van de trommelaar die achter op de boot zit. Ook die boot is heel hoog. De steven gaat tot aan de tweede verdieping van het huis en is versierd met een drakenkop. Typisch voor de Vikingen, die drakenschepen. De roeiers, die roeien heel synchroon. Dat is niet zomaar, want dit zijn mensen van een roeiclub die zijn uitgekozen om deel uit te maken van deze Vikinggroep.
Deze video is gemaakt tijdens de live-audiodescriptie bij de Gouden Boomstoet in Brugge op 25-08-2024.
Ik heb een camera laten meelopen die de stoet filmt vanuit mijn standpunt terwijl ik bezig was met mijn beschrijvingen. De blinde/slechtziende audiodescriptie-gebruikers zaten op de stoelen voor mij in het publiek.
De audiodescriptie-gebruikers hadden een ontvanger met een koptelefoon waarmee ze de beschrijvingen konden beluisteren terwijl de stoet voorbijtrok. Ze konden daarbij zelf het volume regelen van de audiodescriptie.
Voor de Gouden Boomstoet van start ging, kregen ze een inleiding waarin ik achtergrondinformatie gaf over de stoet.
De beschrijvingen die je hoort, zijn volledig live. Merk op dat ik niet alleen vertel wat je ziet, maar dat ik ook gebruikmaak van ‘openingen’ in de stoet om achtergrondinformatie en leuke weetjes mee te geven. Tijdens het beschrijven hou ik ook rekening met wat er te horen is.
Vind je deze video leuk? Geef dan een duimpje op YouTube. Of, nog beter, abonneer je meteen op ons kanaal! Je vindt er nog een tweede, iets langere video van de Gouden Boomstoet.
Wil je meer leren over audiodescriptie? Tijdens onze eendaagse workshop ‘Audiodescriptie schrijven voor film en tv’ in Maastricht kun je uittesten of het vak je ligt.
De audiodescriptie bij de Gouden Boomstoet was een opdracht van de Stad Brugge.