Een audiogids en nog veel meer voor de Abdij van Bornem

2024/06/11

In het najaar van 2023 waren we te gast in de Abdij van Bornem voor wat een zeer toegankelijk project zou worden. De abdij wilde namelijk niet alleen een audiogids laten maken, maar nog veel meer.

Bekijk alle blogberichten

Afgelopen winter begonnen we aan het schrijfwerk voor de audiogids. Een van de eerste dingen die we vastlegden was: spreken we de bezoeker aan met je/jij of met u? En wie spreekt die bezoeker dan aan, oftewel: wie wordt de Verteller? Dat heeft namelijk veel invloed op de teksten.

Tijdens onze eerste rondleiding hoorden we over ‘gastenpaters’. Dat zijn paters die, zoals de naam al zegt, zorgen voor de gasten. Het leek ons meteen een leuk idee om zo’n gastenpater het verhaal van de abdij te laten vertellen, doordrenkt met leuke weetjes en grappige anekdotes.

De naam van onze gastenpater werd gekozen door de medewerkers van de Abdij: pater Anselmus.

Acteur Dirk van Dijck achter de microfoon tijdens de opnames voor de audiogids van de Abdij van Bornem. In zijn ene hand houdt hij de tekst vast, z’n andere hand rust op een van de voelplaten.

Van tekst naar stem en verder…

Toen de tekst klaar was, volgde een goedkeuringsronde met de klant en daarna was het tijd om pater Anselmus tot leven te brengen in de studio. Als inlezer werd gekozen voor niemand minder dan Dirk van Dijck. Hij is behalve acteur ook een geëngageerde Bornemnaar met een sympathieke en warme stem.

Ongeveer op hetzelfde moment werd de tekst voorbereid voor de omzetting in Vlaamse gebarentaal. Want naast de audiogids is er ook een videogids van de tour waarin je alle uitleg krijgt in gebarentaal met ondertiteling.

En om de andere zintuigen aan te spreken zijn er geurstations en kleurige voelplaten, de zogenaamde PictureLives. Natuurlijk hoor je in de audiogids ook hoe je het best te werk gaat bij het aftasten van die PictureLives.

 

Gesponsord door…

Natuurlijk hangt er aan zo’n inclusief project ook een prijskaartje. Er werden teksten geschreven, voelplaten ontworpen en gedrukt, video’s in Vlaamse gebarentaal opgenomen, stemopnames gemaakt, test- en goedkeuringsrondes doorlopen en noem maar op. Om de kosten te dekken, ging de abdij zelf op soek naar sponsors. En die hebben ze gevonden!

Naast enkele grote namen zoals de Lions Club, Cera en Toerisme Provincie Antwerpen wist het project ook lokale handelaars te bekoren. En het mooie is: zij zochten vaak stops of infozuilen uit die een link hadden met hun activiteit. Zo sponsort horecagroothandel Solucious de infozuil in de oude refter van de paters. Kruidenhandelaar Verstegen heeft zich dan weer verbonden aan de infozuil bij het kruidenboek van Rembert Dodoens, één van de topstukken van de abdijbibliotheek.

Benieuwd naar het eindresultaat? Sinds 28 april kun je de inclusieve ervaring zelf uitproberen. De audio- en videogids staan in de gratis Erfgoed-app van FARO. Breng dus zeker je smartphone en je oortjes of headset mee.

Op de website van de abdij vind je de actuele openingsuren en andere praktische informatie voor je bezoek.

Meer leren over het audiobeschrijven van kunst? Dan hebben we de geknipte e-cursus voor je! Je leert erin hoe je kunst beschrijft voor mensen die blind of slechtziend zijn en waar je op moet letten bij het gidsen.

Ga snel naar de website, koop de cursus en ga meteen van start. 🤩

Gidsen en kunst beschrijven voor wie niet (goed) ziet

Yools webdesign logo