Hoe beschrijf je iets wat er nog niet is?

2024/05/06

Op 13 april is de Triënnale van Brugge of TRIBRU24 van start gegaan. Her en der in de stad vind je elf installaties van moderne kunstenaars en architecten.

Bekijk alle blogberichten

Brugge is een historische stad, waarvan het centrum door Unesco als Werelderfgoed erkend is. Behoud staat dus centraal, maar hoe gaat zo’n stad om met verandering en duurzaamheid, en hoe passen hedendaagse kunst en architectuur in dat plaatje? Het thema van deze vierde editie van de Triënnale van Brugge is Spaces of Possibility en de kunstenaars en architecten zijn allemaal op hun eigen manier op zoek gegaan naar een antwoord op deze vragen.

Al vanaf het begin van het project wilde Stad Brugge dat TRIBRU24 toegankelijk zou zijn. Zo vind je op de website gedetailleerde toegankelijkheidsinformatie per installatie. Ook zijn er wandelingen uitgewerkt met een uitgebreide routebeschrijving voor personen met verminderde mobiliteit, en worden er rondleidingen voor mensen met een visuele of auditieve beperking georganiseerd, uiteraard met gebarentolken.

Ga je liever zelf op pad? Dan kun je gebruikmaken van de audiogidsen. Daarin krijg je niet alleen achtergrondinformatie, maar brengen we het verhaal achter het werk tot leven door een beschrijving van de kleuren, afmetingen en vormen. Voor wie niet (goed) hoort, zijn er videogidsen met een vertaling in Vlaamse gebarentaal en ondertiteling.

Een open, houten toren staat op een licht hellend terrein. Boven in de toren hangt een bronzen klok en uit de toren steken drie uitkijkplatforms.

Schrijfwerk in februari en maart

Midden februari begonnen we met het schrijfwerk voor de audiogidsen. Op dat moment was er nog nergens in Brugge een spoor van de werken te bekennen. We gingen dus van start met tekeningen, 3D-renders en foto’s van maquettes die de architecten en kunstenaars op dat moment al hadden.

Maar niet alles werd exact zoals op de ontwerpen. Zo werkt het Zweedse architectenduo Norell/Rodhe voor hun Raamland met tweedehandsmaterialen. Ze zijn daarvoor op zoek gegaan bij recuperatiebedrijven, bouwterreinen en doorgeefwinkels uit de regio. Alleen hebben ze niet alles wat ze voor ogen hadden ook gevonden, en tijdens hun zoektocht wisten ze uniek materiaal op de kop te tikken dat niet op de tekeningen stond. Zo bevat de uiteindelijke installatie fragmenten van afgebroken herenhuizen, het voormalige stadsarchief en zelfs een discotheek.

In maart begonnen de installaties stilaan vorm te krijgen en werden ook onze teksten steeds concreter. Zo was Boonserm Premthada al eerder uit Thailand naar Brugge gekomen om via Instagram vast te leggen hoe zijn werk The tower of balance vorm kreeg. Zijn dagelijkse video-updates waren ook voor ons een belangrijke bron van informatie.

Terwijl in Brugge steen per steen de installatie van Shingo Masuda + Katsuhisa Otsubo Architects werd opgebouwd, was het werk van Iván Argote per boot op weg naar België en boetseerde Mariana Castillo Deball in haar atelier in Berlijn. En in Maasmechelen verzamelden wij alle verhalen en maakten er één mooi geheel van, samen met de curatoren en de projectcoördinator. 🤩

Eén tekst, drie toepassingen

Nadat we de laatste puntjes op de i hadden gezet van de Nederlandse tekst, ging de Engelse vertaler ermee aan de slag. Toen zij klaar was, legden we de Nederlandse en Engelse teksten nog eens naast elkaar voor een laatste check en was het tijd voor nóg een vertaling, nl. in Vlaamse gebarentaal. Daarna werden de Engelse en Nederlandse tekst ingelezen en verwerkt tot audiogids. Van de versie in gebarentaal werd een videogids gemaakt. En zo zijn er uiteindelijk drie toepassingen van dezelfde basistekst.

 

Praktisch

De installaties van TRIBU24 blijven tot 1 september staan en zijn elke dag gratis te bezoeken. Elf werken bevinden zich in Brugge, het twaalfde werk vind je op het strand van Zeebrugge.

Alle toegankelijkheidsinformatie vind je op de website.

De Nederlandse audiogidsen kun je o.a. hier beluisteren en de videogidsen in Vlaamse gebarentaal vind je hier. De Engelse audiogidsen, tot slot, vind je hier.

 

Wil je meer leren over het audiobeschrijven van kunst? De komende maanden steken we onze online opleiding over dat thema in een nieuw jasje. Je leert er hoe je kunst beschrijft voor mensen die blind of slechtziend zijn en waar je op moet letten bij het gidsen.

Interesse? Mail naar susanne@nevero.nl en reserveer snel je plekje!

Yools webdesign logo