Live AD voor de Europese Commissie én voor Event-45

2024/01/18

In december 2023 hadden we twee live-evenementen waarvoor we de audiodescriptie mochten verzorgen.

Bekijk alle blogberichten

Op 01/12/2023 trokken we naar Brussel voor de European Day for Persons with Disabilities bij de Europese Commissie. Zoals de naam al aangeeft, vond dit evenement (en dus ook de audiodescriptie) in het Engels plaats.

Aan het begin van de dag gaven we een korte beschrijving van de zaal en de award die uitgereikt zou worden, nl. de Access City Award. Tijdens het evenement beschreven we wie er aan het woord was en wat er zoal te zien was, voor zover daar tijd voor was.

Ook verzorgden we de audio-ondertiteling. Als mensen een andere taal dan Engels spraken, lazen we de Engelse vertaling uit de live-transcripties op.

We waren met twee audiobeschrijvers aanwezig (nl. Priscilla Poldervaart en Susanne Verberk) en we hielden een vaste rolverdeling aan. Een van ons deed de eigenlijke beschrijvingen en de andere nam de audio-ondertiteling voor haar rekening.

Daarvoor mochten we plaatsnemen in een van de tolkencabines en net zoals de andere talen kregen wij ons eigen kanaal waar mensen onze beschrijvingen konden horen.

Een wat oudere man staat achter het spreekgestoelte op het podium. Achter hem worden verschillende foto\'s van de stad Brugge geprojecteerd.

Van Brussel naar Brugge…

Het tweede evenement vond plaats in Brugge. Daar vierde de Stedelijke Raad voor Personen met een Handicap met Event-45 zijn 45-jarig bestaan op 08/12/2023.

Vóór het evenement van start ging gaven we een korte inleiding bij het programma en een beschrijving van de zaal en het podium. Tussendoor vertelden we wat er op het podium en op het grote scherm erachter gebeurde zodat ook wie niet (goed) ziet alles kon volgen.

Denk aan dingen als: welke sprekers zijn er en waar bevinden ze zich? Zitten ze bijvoorbeeld met verschillende mensen in de kuipstoeltjes voor een gesprek of staat er één iemand achter het spreekgestoelte.

Toen het koor zong, verscheen de liedtekst op het grote scherm en, niet onbelangrijk, de dirigent spoorde ook het publiek aan om mee te zingen.

Ook werden er video's vertoond. Een video had al vooraf opgenomen audiodescriptie, bij de andere spraken we de beschrijvingen live in.

De blinde en slechtziende gasten kregen een plaats vooraan, dicht bij het podium. Susanne (die de beschrijvingen deed) zat helemaal achteraan in de zaal waar ze een goed overzicht had. En Pascal (die de technische ondersteuning verzorgde) bleef vooraan zodat hij meteen kon helpen als iemand problemen had met de koptelefoontjes.

Organiseer je ook een evenement en overweeg je om audiodescriptie toe te voegen? Neem dan zeker contact met ons op! Wij bekijken graag de mogelijkheden.

Yools webdesign logo