The Crystal Ship-wandeling met audiodescriptie

2022/07/27

The Crystal Ship in Oostende is het grootste festival in Europa rond kunst in de openbare ruimte. In 2020 was het festival al aan zijn vijfde editie toe.

Bekijk alle blogberichten

Een van onze allerlaatste projecten van dat jaar bestond uit het maken van audiobeschrijvingen bij zes werken voor The Crystal Ship. Tenminste, dat was de oorspronkelijke opdracht. 😁 

Terwijl we aan de beschrijvingen bezig waren, bedachten we dat het mooi zou zijn om ook een korte routebeschrijving toe te voegen. Zo vinden bezoekers in een mum van tijd de weg van het ene werk naar het andere. En waarom zouden we de bezoekers niet welkom heten aan het begin van de wandeling en ze nog een prettige dag wensen als ze klaar waren? Je raadt het al, de uiteindelijke tekst was een beknopte audiogids geworden bij een toegankelijke kunstwandeling door de stad.

In de audiogids nemen we je mee voor een korte wandeling langs vijf muurschilderingen en een sculptuur. Bij elk werk krijg je een levendige beschrijving met meer achtergrondinformatie. Doordat het om kunst in de openbare ruimte gaat, kon je de wandeling maken wanneer je maar wilde.

Een feloranje reddingsvest zweeft boven een kalme zee. Uit de hals- en armopeningen van het vest groeien kleurige bloemen. De schildering beslaat een groot deel van de bakstenen gevel van Hotel Rubens aan de Visserskaai

Toegankelijke stadswandeling

Het initiatief werd voorgesteld samen met de Bijzondere Oostendenaren. Dat zijn stadsambassadeurs die de Oostendse samenleving willen sensibiliseren voor mensen met een beperking. Bijzondere Oostendenaar Christophe Hubrechsen is blind en gaf advies bij het uitwerken van de audiodescriptie. 

Nadat we de teksten ter goedkeuring hadden voorgelegd aan de klant, was het tijd om ze in te lezen in de studio. Ook werden er video’s gemaakt met een vertaling in Vlaamse Gebarentaal (VGT) en ondertiteling. Bijzondere Oostendenaar Niels Dewulf testte de video's in VGT uit en keurde ze goed. Op de website van de stad lees je meer over de totstandkoming van het project.

Beide rondleidingen werden in korte video’s op YouTube gepubliceerd. Zo kon iedereen die dat wilde de wandeling volgen op zijn of haar eigen smartphone. 

In dit artikel in Het Laatste Nieuws vat curator Bjorn Van Poucke de bedoeling van het project mooi samen: “Streetart is een kunstvorm die dicht bij de mensen staat. Met dit project verlagen we nog meer drempels en betrekken we echt iedereen bij The Crystal Ship. Ik vind het een prima initiatief. De audiodescriptie leert je om oog te hebben voor alle details van een creatie. Niet alleen voor mensen met een beperking, maar ook voor andere doelgroepen kan dit een leuk extraatje zijn om de werken nog bewuster te ontdekken.

Ook de stad Oostende was erg tevreden met het eindresultaat: “Heel erg mooi, zowel de beschrijvingen, de aanvullingen bij de teksten en de routebeschrijvingen zijn echt de moeite. Ik kan zien dat zo’n audiodescriptie een meerwaarde is voor iedereen op deze manier.”

(Tijdens deze video verschijnen foto's van het werk.
Meestal zijn het overzichtsfoto's, soms een detail 
en als afsluiter een luchtfoto van het gebouw en de omliggende straten.) 

AUDIODESCRIPTIE:

5. Ben Slow
Locatie: Londenstraat 6

Tot 2018 had het Ostend Hotel een effen beige geschilderde gevel, 
maar toen mocht de Britse kunstenaar Ben Slow de vijf bovenste verdiepingen gebruiken voor een muurschildering. 
Voor The Crystal Ship ging hij op zoek naar een hommage aan de liefde. 
Daarbij botste hij op Jean en Jeanine, toen 89 en 76. 
Tussen de twee Oostendenaren was het zo veel jaren terug meteen grote liefde. 
Ben was overdonderd door het duo en besloot hun liefde in zijn typische hyperrealistische stijl te vereeuwigen.

De schildering bestaat dus uit twee oudere mensen, die tot aan hun middel zijn afgebeeld. 
Aan de rechterkant vinden we Jean, een kale man met een bril met een zwart montuur. 
Hij kijkt voor zich uit, alsof hij poseert voor de kunstenaar. 
Links staat Jeanine. Ze kijkt op naar Jean en laat haar hand liefdevol op zijn borst rusten. 
Ook zij draagt een bril, maar met een lichter montuur. In haar oren parelknopjes.

De twee zijn in zwart-wit geschilderd en de oorspronkelijke beige muur van het hotel geeft de schildering een sepia-effect, 
als van een oude foto. Het bovenste deel van de gevel is zwart geschilderd, onderaan is de beige kleur behouden. 
Wat typisch is aan het werk van Ben Slow is dat de verf lijkt uit te lopen aan de onderkant van de schildering. 
Dat zorgt voor het kenmerkende streperige effect.

Ben Slow studeerde Fine Arts aan de University for the Creative Arts in Canterbury. 
Jarenlang raakte hij geen druppel verf aan, tot hij de kriebel in zijn handen niet meer kon weerstaan. 
Tegenwoordig is hij bekend om zijn enorme portretten van echte mannen en vrouwen zoals dit portret van Jean en Jeanine.

Voor het zesde en laatste werk uit deze reeks ga je naar de Visserskaai 44. 
Daarvoor ga je eerst rechtsaf, de Londenstraat in. Aan het eind van de straat ga je naar links. 
Nu ben je weer in de Langestraat. 
Loop door in de richting van de zee en ga dan naar rechts. Dit is de Visserskaai. 
Op nummer 44, op de hoek met de Cirkelstraat, kun je het werk van Gaia bewonderen.

Zelf kijken?

In de video hierboven bespreekt Susanne de muurschildering die de Britse kunstenaar Ben Slow aanbracht op de gevel van het Ostend Hotel voor ‘The Crystal Ship’. Ook brengen we een bezoek aan het werk van ROA. Tenminste, dat was de bedoeling, alleen bleek tijdens de opnames dat het gebouw waarop het werk was afgebeeld intussen was gesloopt…

Wil je horen hoe de audiodescriptie klinkt als Pascal ze inleest? Op de pagina Stemwerk hoor je zijn beschrijving van het werk van Ben Slow.

Yools webdesign logo