MSK Gent

Een audiogids met audiodescripties bij 16 topwerken en 4 voelplaten.

Bekijk alle referenties

“Onze audioguide voor bezoekers met een visuele beperking zou er nooit geweest zijn zonder het enthousiasme, de inzet en de expertise van Nevero.”

Madelein Descamps, Publieksmedewerker MSK Gent

Het Museum voor Schone Kunsten Gent (MSK) is het oudste museum van België. Je ontdekt er topstukken uit de Europese schilder- en beeldhouwkunst van de middeleeuwen tot vandaag.

Het museum heeft verschillende gratis audiotours om van je bezoek een extra leuke belevenis te maken, waaronder een audiogids met audiodescripties.

Voor bezoekers met een visuele beperking en andere geïnteresseerden zijn er ook vier ‘voelplaten’. Dat zijn 3D-modellen van kunstwerken die je kunt aftasten. In de audiogids hoor je hoe je daarbij het best te werk gaat. Ook krijg je een levendige beschrijving van deze en zestien andere werken. Op de foto hierboven tast een vrouw een van de voelplaten af (copyright MSK Gent).

Vóór we aan het schrijfwerk begonnen, planden we een bezoek ter plaatse waarbij publieksmedewerker Madelein Descamps ons een rondleiding gaf. Tijdens die rondleiding begonnen we meteen aan een van de moeilijkste stappen van het project, namelijk de longlist van 25 werken terugbrengen naar 16 werken. Niet eenvoudig, als je moet kiezen uit absolute topwerken van Anthony Van Dyck, Auguste Rodin of Paul Delvaux…  

Toen de shortlist eenmaal vastlag, was het tijd om de beschrijvingen uit te werken. MSK Gent wilde de teksten graag beknopt houden, dus streefden we naar een gemiddelde duur van 3 minuten per stop. Dat komt neer op ongeveer 400 woorden per werk. Daarin krijg je om te beginnen de informatie van het label: wie heeft het werk gemaakt en wanneer, welke materialen zijn er gebruikt en, heel belangrijk voor wie niet (goed) ziet, hoe groot is het werk? Daarna volgt er een beeldende beschrijving.

We verwerken ook leuke weetjes in de audiogids. Zo leggen we uit hoe het schilderij ‘De ijsvogels’ aan die naam is gekomen. Er zijn tenslotte geen felblauwe vogeltjes met een oranje borst te vinden in het winterse landschap…

Bij elk project lassen wij een goedkeuringsronde in waarin de klant eventuele vragen/opmerkingen/suggesties/aanpassingen kan doorgeven vóór de teksten worden ingelezen. De medewerkers van MSK Gent maakten daar gebruik van om de audiogids door te nemen met hun focusgroep van blinde en slechtziende bezoekers.

Het eindresultaat is een audiogids op maat van bezoekers met een visuele beperking en iedereen die verdiepend wil kijken naar kunst.

De audiogids is te beluisteren in het Nederlands, Frans en Engels en is inbegrepen in de prijs van je museumticket. Vraag er gerust naar aan de balie! Je herkent de stops aan de letters ‘AD’ naast een kunstwerk.

Meer informatie op de website van MSK Gent.

Yools webdesign logo