De Hofkamer

Een inclusieve audiogids mét PictureLive-voelplaten voor de Hofkamer in Antwerpen.

Bekijk alle referenties

“Nevero verzorgde heel deskundig en nauwgezet de beschrijving bij de PictureLives – dit zijn voel- en luisterplaten – waarmee bezoekers De Hofkamer kunnen ontdekken. Een vlotte samenwerking, duidelijke afspraken, punctueel afgewerkte levering: zo heb ik het graag!”

Alain Cloet, Coördinator PictureLive

Op 12 september 2021, tijdens Open Monumentendag, werd de inclusieve audiogids voor de Hofkamer in Antwerpen officieel gelanceerd. 

Er is een versie met audiodescriptie voor wie blind of slechtziend is én een versie met video’s in Vlaamse Gebarentaal voor wie doof of slechthorend is.

De Hofkamer is een prachtig gebouw in de tuin van huis Den Wolsack, waar erfgoedorganisatie Herita gevestigd is. Het gebouw werd onlangs gerestaureerd en de pronk- en ontvangstzaal uit 1772 schittert weer als in haar glorietijd. Met zijn hofkamer wilde de bouwheer, François Adrien Van den Bogaert, indruk maken op zijn zakenrelaties. Je vindt er een uniek ‘boekentoilet’ en een enorme plafondschildering van de goden op de Olympusberg.

Om al dat moois toegankelijk te maken, werd een inclusieve audiogids opgesteld. Daarin vind je niet alleen meer achtergrondinformatie over de locatie, maar ook instructies om de weg te vinden. Door middel van PictureLives worden de kunstwerken letterlijk tastbaar voor de bezoekers.

Een PictureLive is een afbeelding waaraan extra reliëf is toegevoegd en een beschrijving. Daarin hoor je wat er op de voelplaat is afgebeeld en hoe je de afbeeldingen het best kunt aftasten. Om die aanvullende beschrijvingen en instructies te beluisteren, hou je gewoon je smartphone bij de afbeelding. 

Wij schreven de teksten voor de audiogids en de PictureLives. Daarnaast hebben we input gegeven voor de inhoud en het parcours van de rondleiding.

Meer informatie over de Hofkamer vind je op de website van Herita

Wil je weten waar je nog meer PictureLives kunt bewonderen? Neem dan zeker een kijkje op https://www.picturelive.org/.

Yools webdesign logo