VRT

Documentaires, tv-series of kinderreeksen. Voor de VRT beschrijven we het allemaal!

Bekijk alle referenties

“Beschrijvingen van superieure kwaliteit met perfecte timing en oog voor detail."

Jan-Willem Van Hoof, Coördinator Audiodescriptie VRT

Wist je dat de VRT al sinds 2012 fictie met audiodescriptie uitzendt? Destijds ging het nog maar om één reeks per tv-seizoen. Intussen maakt de VRT alle nieuwe fictie van eigen bodem toegankelijk voor kijkers die blind of slechtziend zijn, met uitzondering van dagelijkse soaps. Ook bij een aantal kinderprogramma’s en documentaires wordt audiodescriptie aangeboden. 

Als je digitaal kijkt, kun je de audiodescriptie selecteren via de taalkeuze in het menu. Aangezien dat niet zo eenvoudig is als je niet (goed) ziet, worden de reeksen vaak op hetzelfde moment uitgezonden met audiodescriptie op het Ketnet-kanaal. En op VRT MAX vind je een aparte categorie voor programma’s met audiodescriptie.

Wij zijn al sinds het begin betrokken bij het audiodescriptie-project van de VRT. Eerst als consultants, en tegenwoordig als een van de externe schrijfteams. Toch doen we véél meer dan alleen audiodescripties schrijven voor de VRT. Zo wordt er bij elke serie ook een audiogids gemaakt. 

In zo’n audiogids kun je aanvullende informatie kwijt waar in de eigenlijke audiodescriptie geen plaats voor is. Het belangrijkste is dat je beschrijft hoe de personages en de belangrijkste locaties uit de reeks eruitzien. Ook leggen we kort uit welke evoluties er zijn tegenover het vorige seizoen. Om de audiogids wat levendiger te maken, voegen we quotes toe uit de serie. 

Je vindt de audiogidsen op de VRT-website én tussen de afleveringen op VRT MAX. Let er maar eens op de volgende keer dat je een serie volgt met audiodescriptie!

Yools webdesign logo