Toegankelijke wandelgids voor de stad Gent

2023/06/05

Stad Gent heeft een toegankelijke wandelgids met voelplaten en audiobeschrijvingen voor wie niet (goed) ziet én met video’s in Vlaamse gebarentaal.

Bekijk alle blogberichten

Op woensdag 3 mei 2023 waren we in Gent voor de lancering van de toegankelijke wandelgids waar we aan hebben meegewerkt.

Er bestond al een route door het historisch centrum die is aangepast voor rolstoelgebruikers, maar de stad wilde nog een stapje verder gaan in haar toegankelijkheidsinspanningen. De nieuwe wandelgids bestaat in twee versies: eentje met voelplaten en audiobeschrijvingen voor wie niet (goed) ziet én een versie met video’s in Vlaamse gebarentaal.

Wij hebben meegewerkt bij het schrijven van de teksten voor beide gidsen, het coördineren en nalezen van de Engelse vertaling én het verzorgen van de laatste check van de brochures voor ze gedrukt werden.

De lancering kon op heel wat belangstelling van de pers rekenen. Zo maakte stadszender Gent in Beeld een reportage met videoOok de VRT was erbij voor een artikel én een interview met twee audiodescriptie-gebruikers. De regionale tv-zender AVS tot slot maakte ook een mooie reportage met video. Even opletten: in het voorbeeld is audio die je hoort een synthetische stem, maar in de toegankelijke brochure is de tekst ingelezen door een professionele voice-over.

 

Wat en hoe

Heel belangrijk was dat de doelgroepen vanaf het begin betrokken werden bij het project en dat ze tijdens verschillende fases hun input konden geven. Ook wij en de andere partijen waren uitgenodigd op de klankbordvergadering en we hebben er veel van opgestoken. Het gevolg is dat de gids heel gebruiksvriendelijk is: je kunt de audio- en videogids eenvoudig beluisteren of bekijken op je eigen smartphone. Zo is de wandeling door het historische centrum van Gent voor iedereen de moeite waard.

In de video hieronder van een eerder project vertel ik je over het uittesten van de teksten van een audiogids voor we de studio in duiken voor de opnames. Ook voor dit project werden de teksten uitvoerig uitgetest.

(Susanne staat bij een deelfietsenstation)

We zijn opnieuw in Antwerpen voor onze audiogids.

De eerste versie van de teksten is klaar. Wat we vandaag
gaan doen, is kijken of de beschrijvingen kloppen.
Heel belangrijk is dat we gaan controleren
of de route-instructies correct zijn. Dat we niet zeggen
dat de mensen naar links moeten terwijl ze eigenlijk
naar rechts moeten.

Tot slot gaan we kijken waar de iBeacons
moeten hangen. Dat zijn kleine zendertjes. Dit zijn ze.
Ze komen op verschillende punten in de route.
Daarop staat de informatie van de audiogids
die naar de smartphone wordt gestuurd.

De voelplaten zijn gemaakt door het bedrijf PictureLive en het was niet de eerste keer dat ze een beroep op ons deden voor de beschrijvingen. Een voelplaat is een afbeelding waaraan extra reliëf is toegevoegd. Door de plaat af te tasten krijg je dus al een idee van wat erop staat. Om het nóg duidelijker te maken, wordt er een beschrijving toegevoegd. Daarin hoor je wat er op de voelplaat is afgebeeld én hoe je de afbeeldingen het best kunt aftasten. Om die aanvullende beschrijvingen en instructies te beluisteren, hou je gewoon je smartphone bij de afbeelding. Bij de referenties op deze website lees je een testimonial van PictureLive-coördinator Alain Cloet over onze samenwerking bij een eerder project.

Heb je ook een project waarbij voelplaten een meerwaarde zijn? Neem dan zeker contact op! We bekijken graag de mogelijkheden.

Yools webdesign logo